fbpx

Ambasadorul Marii Britanii la Chișinău: Nicio cerere de extrădare de la Interpol către autorități nu a fost emisă

Potrivit ambasadorului Marii Britanii la Chișinău, Steven Fisher, autoritățile britanice nu au recepționat încă nicio solicitare din partea Interpol privind extrădarea controversatului om de afaceri Veaceslav Platon și a liderului Partidului Acasă Construim Europa (PACE), Gheorghe Cavcaliuc, ambii fugari la Londra. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la postul public național.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.
Urmărește-ne pe Telegram și pe Instagram.

„Eu nu pot comenta aceste cazuri, dar vă pot comunica că, atât Ambasada, cât și alte autorități britanice, conlucrează cu autoritățile Republicii Moldova și vom continua să facem acest lucru. Autoritățile din Regatul Unit răspund și vor răspunde în continuare eficient și complet oricărei cereri de asistență judiciară formală și bine argumentată. Din câte cunosc, nicio notă de cerere de la Interpol către autoritățile britanice nu a fost emisă. Interpol nu a trimis nicio cerere către statele membre în privința lui Cavcaliuc sau Platon. Vrem să cooperăm, dar nu putem face nimic fără o cerere oficială, legală și formală din partea instituțiilor competente”, a declarat Steven Fisher.

Totodată, ambasadorul a mai menționat că Marea Britanie este deschisă spre colaborare cu Republica Moldova în privința returnării mijloaelor bănești obținute ilicit, aducând drept execmplu cazul Luca Filat, fiul fostului prim-ministru Vlad Filat.

„În primul rând vorbim despre cazul lui Luca Filat. Anul trecut, împreună cu ministrul Muncii și Protecției Sociale am semnat un Memorandum de înțelegere între țările noastre. Acum aceste fonduri sunt folosite pentru a angaja 566 de asistenți personali pentru persoanele cu dizabilități severe. Marea Britanie are legi solide în domeniul recuperării fondurilor ilicite.

Ori de câte ori există dovezi sau suspiciuni rezonabile privind cazuri de corupție și îmbogățire ilicită, Republica Moldova ar trebuie să continue să colaboreze cu țările respective, inclusiv Marea Britanie pentru a investiga în mod formal, serios și pentru a localiza eventuale fonduri. Agențiile de aplicare a legii din Marea Britanie sunt dispuse să coopereze cu autoritățile moldovenești, iar noi vom colabora și în continuare, dacă va fi cazul”, a mai adăugat diplomatul.

Amintim că, la sfârșitul lunii august 2021, Biroul național Interpol din Republica Moldova a cerut celui de la Lyon anunțarea în căutare internațională lui Veaceslav Platon și a lui Gheorghe Cavcaliuc.

Articole asemănătoare

Back to top button