fbpx

Ai făcut deja cumpărăturile pentru masa de sărbătoare? Specialiștii îți oferă 20 de sfaturi ca să poți alege cele mai bune produse

În ajunul sărbătorilor de iarnă, gospodarii și gospodinele sunt în căutare celor mai delicioase produse pentru masa de sărbătoare. Totuși, există riscul ca unele dintre ele să nu fie pe măsura așteptărilor, iar calitatea lor să ne pună sănătatea în pericol.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Așadar, specialiștii de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor oferă mai multe recomandări pentru persoanele care pornesc la cumpărături.

  1. Atenție deosebită trebuie acordată verificării produselor alimentare din punct de vedere organoleptic (aspect, miros, culoare);
  2. Dacă există suspiciuni privind calitatea și siguranța acestora – refuzați-le;
  3. Achiziționarea cărnii și a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate și autorizate (măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în piețe), care au fost supuse expertizei sanitar-veterinare și au aplicată ștampila care atestă controlul;
  4. Carnea trebuie să aibă la suprafață o pelicula uscată, de culoare roz până la roșie, să fie elastica, atât la suprafață cât și în secțiune, iar mirosul să fie caracteristic produsului proaspăt;
  5. Verificați termenul de valabilitate (mai ales dacă intenționați să păstrați mai mult timp produsul), concordanța dintre prețurile afișate la raft si cele marcate pe bonurile de casă;
  6. Carnea refrigerată se va transporta, în condiții igienice, cât mai repede la domiciliu, pentru a fi păstrată în frigider;
  7. Produsele preambalate, pachetele cărora sunt deteriorate, nu vor fi cumpărate;
  8. Dacă ambalajul unui produs congelat este din carton sau hârtie și este umed, acesta nu a fost păstrat în condiții corespunzătoare;
  9. Comercializarea produselor congelate (carne, pește, legume, fructe);
  10. Citiți cu atenție eticheta! Mențiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile, prezentate într-un loc vizibil pentru consumator. În condiții normale de cumpărare și utilizare, acestea nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte indicații, inscripții sau desene;
  11. Consumatorii trebuie să fie atenți la ambalaj. Dacă acesta este bombat, există proces de fermentare și produsul nu mai este bun pentru consum:
  12. Verificați dacă laptele și produsele lactate sunt păstrate la temperatura indicată de producător și refuzați achiziționarea produselor care au fost expuse spre comercializare la alt indice termic. Dacă magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, rugați vânzătorul să consulte eticheta produsului pentru a afla termenul de valabilitate;
  13. La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja celor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros;
  14. Este interzisă vânzarea ouălor în locurile unde se comercializează preparate din carne, produse lactate sau alimentare care se consumă fără a fi supuse unui proces termic;
  15. Achiziționarea produselor se va face numai din locuri autorizate, unde spațiile de comercializare trebuie să fie în permanență curate și bine întreținute;
  16. Produsele de patiserie neambalate se vor comercializa din recipiente curate, în spații curate, fiind servite numai cu ustensile speciale;
  17. Pentru produsele de patiserie preambalate termenul de valabilitate este stabilit de producător și se va inscripționa pe etichetă/ ambalaj;
  18. Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, să aibă culoare și gust specific, iar drajeurile – suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă;
  19. La procurarea vinurilor consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, culoarea să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurități în suspensie;
  20. La întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conținutul nu trebuie să prezinte impurități sau scurgeri.
Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button