fbpx

Agenția de Mediu: Nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv în limite ce ar depăși valori maxime admise

Actualmente, nu sunt înregistrate modificări ale fondului radioactiv în limite ce ar depăși valori maxime admise, informează Agenția de Mediu. Informația este prezentată în urma apariției materialelor de presă privind situația tensionată de la centrala nucleară din Zaporojie.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

În data de 10 august 2022, până la ora 8.00, valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare manuală (Soroca, Făleşti, Corneşti, Bravicea, Bălţata, Leova, Comrat) constituie:

Minima: 0,10 μSv/h – la staţia Bălțata

Maxima: 0,17 μSv/h– la staţia Comrat

Valorile înregistrate ale echivalentului dozei ambientale a radiaţiei gama pe teritoriul Republicii Moldova la staţiile cu monitorizare automată (Briceni, Bălţi, Chişinău, Ştefan Vodă, Cahul) constituie:

Minima: 0,10 μSv/h – la staţia Chișinău la ora 6.40

Maxima: 0,17 μSv/h – la staţia Cahul la ora 1.40

Limita de avertizare pentru teritoriul Republicii Moldova este de 0,25 microSievert/h, stabilită de către Ministerul Sănătății, în conformitate cu normele fundamentale nr. 06.5.3.3.4 din 27.02.2001 de radioprotecţie. Cerinţe şi reguli igienice (NFRP-2000).

Totodată, potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, actualmente nu există careva riscuri pentru populație privind o eventuală expunere la radiații ionizante și administrarea în scop profilactic a preparatelor de Iod stabil (ioduri de potasiu) este inoportună, deoarece nu există niciun temei rezonabil.

Amintim că marți, 9 august, România a donat Republicii Moldova peste un milion de pastile de iodură de potasiu.

Articole asemănătoare

Back to top button