fbpx

Admitere 2021 | De la Bălți la Cahul! Cinci universități din Republica Moldova, amplasate în afara Chișinăului

Ai terminat în acest an liceul și nu ești din Chișinău? Să știi că ai cu siguranță de unde alege. Dacă despre universitățile din capitală cu siguranță ai auzit câte ceva, probabil mai puține știi despre cele din afara municipiului.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

ZUGO ți-a pregătit lista universităților la care poți studia în afara capitalei. De la Bălți la Comrat, găsește locul potrivit aspirațiilor tale.

Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB)

USARB este o instituție de învățământ superior, un centru științific, de instruire și cultură din nordul Republicii Moldova, care în cei peste 75 de ani de activitate a instruit specialiști calificați care activează în diverse domenii ale învățământului, științei și economiei naționale. Campusul universitar este plasat într-o manieră compactă (blocuri de studii, cămine, servicii) în centrul municipiului Bălți. În oferta universității sunt incluse patru facultăți:

  1. Litere;
  2. Științe Reale, Economice și ale Mediului;
  3. Științe ale Educației, Psihologie și Arte;
  4. Drept și Științe Sociale.

Procesul de admitere se va desfășura în perioada 19 iulie – 12 august. Mai multe detalii le poți afla pe site-ul instituției.

Citește și: foto | De la 4500 până la 33.000 de lei. Taxele de studii la universitățile din Republica Moldova

Universitatea de Stat din Comrat

Universitatea de Stat din Comrat este o universitate din regiunea autonomă Găgăuzia și a fost fondată pe 11 februarie 1991 cu numele de Universitatea Națională Găgăuză, prin decizia Fundației ruse pentru Educație publică și a Comitetului Executiv al Consiliul Raional Comrat. În 2002, Guvernul Republicii Moldova a dispus ca instituția să devină universitate de stat. Acolo se studiază la patru facultăți:

  1. Cultură națională;
  2. Economie;
  3. Juridică;
  4. Tehnologie agricolă.

Pentru mai multe detalii privind desfășurarea procesului de admitere, urmărește site-ul universității.

Vezi și: foto | Chirie, alimentație, transport și distracții. Cât cheltuie lunar studenții moldoveni stabiliți în România, Danemarca, Olanda și alte țări

Universitatea de Stat din Transnistria „Taras Şevcenko”

Universitatea de Stat din Transnistria „Taras Șevcenko” este cea mai mare instituție de învățământ superior din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Aici sunt opt facultăți:

  1. Agricultură și Tehnologie;
  2. Medicină;
  3. Artă și Arhitectură;
  4. Pedagogie și Psihologie;
  5. Educație fizică și Sport;
  6. Fizică și Matematică;
  7. Economie;
  8. Natură și Geografie.

Pentru mai multe detalii puteți accesa acest link.

Citește și: Vine admiterea: Ce trebuie să știi dacă vrei să depui actele la o universitate din R. Moldova

Universitatea de stat „Grigore Țamblac” din Taraclia

Universitatea de Stat „Grigore Țamblac” din Taraclia este o instituție de învățământ superior moldo-bulgară din Republica Moldova. În cadrul instituției funcționează trei catedre:

  1. Filologie;
  2. Istorie și Științe ale Educației;
  3. Pedagogie.

Pentru mai multe detalii accesează acest link.

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul

Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul a fost fondată în iunie 1999 și are scopul de a pregăti și asigura localitățile din sudul țării cu cadre de înaltă calificare. Sunt disponibile următoarele facultăți:

  1. Drept și Administrație Publică;
  2. Științe Umaniste și Pedagogie;
  3. Economie, Inginerie și Științe aplicate

Pentru a fi la curent cu orarul admiterii, accesează site-ul instituției.

Precizăm că, în Republica Moldova sunt circa 30 de universități, inclusiv în stânga Nistrului. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, la solicitarea instituțiilor de învățământ superior, a stabilit termene comune de organizare şi desfășurare a sesiunii de bază a concursului de admitere la studii superioare de licenţă, sesiunea 2021, pentru toate universitățile, după cum urmează:

  • 19 – 30 iulie – depunerea online a Dosarului de concurs;
  • 03 august – anunțarea rezultatelor intermediare;
  • 04 – 10 august – depunerea documentelor în original la instituția aleasă de către candidați, conform unui orar cu acces etapizat stabilit de instituție în diverse blocuri de studii, cu respectarea măsurilor de protecție împotriva răspândirii virusului COVID-19;
  • 12 august – anunțarea rezultatelor finale.
Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button