fbpx

„A fost o eroare”. Cum se simte moldoveanul vaccinat cu două doze diferite de ser anti-COVID-19

Un moldovean a fost vaccinat cu două doze diferite de ser anti-COVID-19. Acesta este primul și deocamdată unicul caz de acest gen. Prima dată acesta s-a imunizat cu vaccin Pfizer, iar a două oara i s-a administrat ser AstraZeneca. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu recomandă administrarea mixată de vaccin.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Incidentul s-a întâmplat în urmă ce bărbatul în jur de 50 de ani, locuitor al orașului  Ştefan Vodă, a mers la un punct mobil de vaccinare pentru a doua doză pe 16 iunie, dar uitase ce ser i s-a administrat la prima doză în incinta policlinicii pe 26 mai.

Odată ce eroarea a fost sesizată, bărbatul fost contactat de medicul de familie şi timp de câteva săptămâni s-a aflat sub monitorizare strictă, dar nu ar fi dezvoltat vreo reacție adversă.

„Un asemenea caz a fost semnalat nu doar în Republica Moldova, dar și în România. A fost o eroare. Dacă administrăm prima doză cu un ser, înseamnă că și a doua doză trebuie să fie de la același producător. OMS nu recomandă să mixăm vaccinurile, pentru că datele pe care le avem sunt doar a studiilor de la același producător și nu avem siguranța că nu sunt reacții adverse. Nu uităm că avem nevoie de date bazate pe dovezi. Când suntem siguri că nu cauzează reacții adverse și vafi recomandat de OMS, am putea administra. Acum este mult mai sigur același tip de vaccin”, a declarat Angela Paraschiv, șefa disciplinei de epidemiologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie (USMF), „Nicolae Testimițanu”.

Urmărește cele mai importante noutăți și pe canalul de Telegram ZUGO.

Articole asemănătoare

Back to top button