fbpx

Moldovenii din Irlanda riscă să nu poată vota pe 1 noiembrie? Ambasada nu are deocamdată permisiune pentru desfășurarea alegerilor

Ambasada Moldovei în Irlanda nu are deocamdată permisiune pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale de pe 1 noiembrie. Misiunea diplomatică a publicat câteva anunțuri în care comunică despre negocierile pe care le are cu instituțiile abilitate din țara gazdă.

Urmărește-ne pe Telegram și Instagram.

Totul a început pe 21 octombrie

Începând 21 octombrie 2020, autoritățile irlandeze au impus noi măsuri de restricție în contextul pandemiei. A doua zi misiunea diplomatică anunța că a solicitat instrucțiuni în legătură cu alegerile prezidențiale de pe 1 noiembrie 2020, procesul electoral fiind anterior autorizat și pe teritoriul Irlandei.

Pe 23 octombrie pe pagina oficială a misiunii noastre diplomatice cetățenii sunt informați despre faptul că, potrivit Departamentului Afaceri Externe irlandez, pornind de la situația epidemiologică, sunt consultate toate autoritățile relevante din regiune, iar decizia privind autorizarea scrutinului în condițiile nivelului cinci de restricții urma să fie anunțată peste o săptămână.

În aceeași zi, ambasada comunica despre recepționarea buletinelor de vot și altor materiale electorale pentru cele patru secții de votare din Irlanda.

27 octombrie și precizările Ministerului de Externe

Pe 27 octombrie MAEIE a publicat mai multe precizări referitoare la posibilitatea moldovenilor din diasporă de a vota. Referindu-se la Irlanda, Ministerul de Externe reitera că Ambasada Republicii Moldova la Dublin a solicitat reconfirmarea permisiunii și alte instrucțiuni vizând deschiderea celor patru secții de votare în Irlanda și clarificări dacă deplasările votanților spre secțiile de votare pot fi considerate esențiale, deci admise, fără amendarea cetățenilor Republicii Moldova și garantarea dreptului de vot.

„Ambasada repetat a adus la cunoștința oficialilor irlandezi lipsa altor posibilități alternative legale de exercitare a dreptului constituțional la vot, decât prezența fizică la secțiile de votare, precum și îngrijorările în acest sens a cetățenilor Republicii Moldova stabiliți permanent sau temporar în Irlanda.

Răspunsul autorităților irlandeze este așteptat în cel mai apropiat timp. Ambasada continuă pregătirile uzuale pentru scrutin și este în comunicare constantă cu factorii de decizie irlandez, autoritățile Republicii Moldova și comunitățile diasporei din țara de reședință”, se arăta în comunicatul Ministerului de Externe de la Chișinău.

„Ambasada a fost și astăzi în comunicare” – informațiile prezentate de misiunea noastră diplomatică din Irlanda pe 28 și 27 octombrie

Pe 27 octombrie, Ambasada Moldovei în Irlanda preciza că este „în comunicare” cu responsabilii irlandezi, decizia însă nu a fost luată încă. Potrivit autorității, „Departamentul Afaceri Externe al Irlandei este conștient de termenul restrâns până la alegeri, totodată, în contextul restricțiilor dure impuse pe teritoriul întregii țări, autoritățile irlandeze sunt obligate să se asigure exhaustiv că eventuala decizie asumată nu va aduce prejudicii situației epidemiologice. Decizia se preconiza a fi anunțată pe 28 octombrie.

În ziua următoare, însă, pe pagina oficială a misiunii diplomatice se arată că „ambasada și astăzi a fost în comunicare și cooperare intensă cu autoritățile irlandeze și ale Republicii Moldova la subiectul organizării alegerilor prezidențiale pe teritoriul Irlandei pe data de 1 noiembrie 2020. Pe parcursul zilei de azi un șir de autorități irlandeze relevante, în comun, în continuare au evaluat riscurile asociate organizării scrutinului electoral”, cetățenii fiind îndemnați să se informeze de pe pagina oficială de Facebook a Ambasadei

„Ambasada a făcut tot și mai mult decât e posibil”

La fel, în ziua de 28 octombrie, în unul dintre comentarii, misiunea diplomatică informează că „a făcut tot și mai mult decât e posibil”, însă nu are încă permisiunea de a organiza scrutinul. Potrivit ambasadei, în seara zilei când urma să fie pronunțată decizia au apărut mai multe aspecte, însă fără a le preciza.

„Au fost aduse toate argumentele posibile si legale, insistam, ne conformăm la toate cerințele, unele foarte și foarte imposibile, dar răspuns nu este. Au fost abordate absolut toate aspectele, inclusiv si dispoziția diasporei. Una din cele mai mari probleme este numărul mare de alegători si posibila aglomerație. Ne conformăm și la cele mai triviale sugestii. Azi seara au apărut alte aspecte. Vom merge până la urmă. Mai sunt câteva zile. Ambasada este absolut gata de alegeri, dar permisiune nu avem. Avem toată susținerea ministerului nostru, cautăm soluții împreuna la orice sugestie noua, dar încă răspuns oficial la demersul oficial al ambasadei nu este”, se precizează în mesajul diplomaților moldoveni din Irlanda.

Articole asemănătoare

Back to top button